Jdi na obsah Jdi na menu
 


4. 10. 2017

Návštěva spisovatele a historika Tomáše Zouzala

Hned dvakrát nás navštívil historik a spisovatel Tomáš Zouzal. Poprvé v únoru, a protože byl překvapen zájmem, vrátil se k nám ještě na začátku léta. Tématem přednášek bylo zřízení cvičiště jednotek SS na území Sedlčanska a Neveklovska. Moc děkujeme za poutavé vyprávění. O prvním setkání s panem Zouzalem napsala hezký článek jedna z účastnic přednášky:

Chtěla bych se s vámi podělit o jeden zajímavý zážitek. Dne 4. února do tožické hasičské zbrojnice zavítal historik a spisovatel Tomáš Zouzal. Přednášel o zabraném území, které za druhé světové války sloužilo jako cvičiště SS. Popisoval etapy vystěhování jednotlivých oblastí. Předčítal nám ukázky ze své knihy, zprostředkoval vzpomínky a pocity lidí, kteří se museli vystěhovat ze svých domovů.

Díky projektoru jsme si mohli prohlédnout několik fotografií, nákresů, map a starých dokumentů. Po téměř hodinovém výkladu sklidil pan Zouzal zasloužený potlesk od posluchačů.

Poté dostali prostor pro dotazy přítomní posluchači. Na závěr se ke slovu dostala paní Zdeňka Kruchňová z Božkovic, k tématu měla co říci. Za nás za všechny dojemně ukončila debatu. I ona sklidila potlesk uznání. Nakonec proběhl prodej spisovatelových knih s názvem „Zabráno pro SS“ a autogramiáda.

Sám pan Zouzal byl potěšen počtem  posluchačů, který čítal 44 lidí.  A  také tím, že se na jeho přednášce objevily všechny věkové kategorie, přičemž nejmladšímu posluchači bylo 10 let a nejstaršímu 80 let. Přiznal se také, že by rád pokračoval ve své práci a do budoucna plánuje další dvě knihy. Souhlasil s tím, že se po dokončení jednotlivých knih vrátí na Tožici. Je tedy možné, že se za pár let se stejným úspěchem potkáme u další přednášky.

 

                                                                                                                         Eliška Matějovská, 17 let

Všechny fotografie z přednášky si můžete prohlédnout zde:

 https://prateletozice.rajce.idnes.cz/2017_Prednasky_pana_T._Zouzala/

nebo na našem FB: https://www.facebook.com/pg/P%C5%99%C3%A1tel%C3%A9-To%C5%BEice-1762613494038518/photos/?tab=album&album_id=1765218570444677