Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 11. 2017

12.11. 2017 - svatomartinský koncert

 

 

12.11.2017 se v místním kostele sv. Martina uskutečnil koncert pořádaný farností ve spolupráci s městem Bystřice. Původně plánovaný program se musel kvůli nehodě účinkující narychlo měnit a nutno říci, že zástup z Ústí nad Labem v podobě zpěvu a hry na varhany byl úžasný. Hudebně vzdělaní posluchači nás upozornili, že zpěvačka zpívá vzácným koloraturním sopránem, což mnozí z nás sice nepoznali, ale nic to neměnilo na tom, že všem se koncert velmi líbil.

Úvodní slovo pana starosty a pana faráře bylo věnováno 400-stým narozeninám tožického zvonu. A pro mnohé bylo překvapením, že ač různé zdroje hovoří o třech tožických zvonech, pravda je taková, že v současnosti je jenom jeden. A to proto, že se většinou všichni odkazují na text biskupa Antonína Podlahy, který ve svém díle Posvátná místa království Českého uvádí, že tožický kostel Sv. Martina má zvony tři. Pan biskup psal své pojednání v r. 1908, kdy opravdu náš kostel měl zvony tři. A ten, který letos slavil své 400-sté narozeniny byl z nich nejmladší. Bohužel v r. 1917 byly dva starší zvony zrekvírovány pro válečné účely a zůstal tedy jen jeden. V r. 1933 došlo k nápravě a na tožickou zvonici byly umístěny a vysvěceny nové dva zvony. Bohužel je v r. 1942 postihl stejný osud jako jejich předchůdce. Rádi bychom o tomto období zjistili více, případně se obrátili na pamětníky a určitě zveřejníme další historické podrobnosti.

Ještě jednu zajímavost jsme se dozvěděli - ač byla Tožice za II. sv. války zabrána pro cvičiště zbraní SS a kostel měl být zavřený, tehdejší farář, páter Otradovec vymohl výjimku a místní lidé se mohli v kostele modlit za ukončení této příšerné etapy našich dějin. Po koncertě čekalo účinkující i posluchače malé občerstvení v místní hasičské zbrojnici.